آشنایی با موسیقیدانان ایرانی – پرویز مشکاتیان

پرویزمشکاتیان: ( 24 اردیبهشت1334-29شهریور1388)
پرویزمشکاتیان آهنگساز، موسیقیدان، نوازنده سرشناس سنتور، استاد دانشگاه و محقق بزرگ ایران بود.
او در نیشابور بهدنیا آمد. او آموزش اولیه را در نزد پدرش حسنمشکاتیان که با سنتور نوازی و ویلن وسهتار آشنابود آغازکرد.
او تا پایان دورة متوسطه آموزشهای اولیه موسیقی را در نیشابور در نظر پدرش فراگرفت.
در سال 1353 وارد دانشکدة هنرهای زیبا در دانشگاه تهران شد و به آموختن ردیف میرزا عبداله نزد نورعلیخانبرومند پرداخت. و ردیف موسیقی سنتی را نزد دکتر داریوشصفوت آموزش دید.
وی همزمان آموزش ردیف و مبانی موسیقی ایرانی را نزد اساتیدی چون دکتر محمدتقی مسعودیه، دکتر مهدی برکشلی، عبداله دوامی، سعیدهرمزی و یوسف فروتن فراگرفت.
مشکاتیان کارهای بزرگ فراوانی در زمینۀ آهنگسازی و نوازندگی سنتور به ویژه در زمینۀ ساخت قطعات همنوازی (ارکسترال)، تصنیف و نیز تکنوازی انجام داد.
او با پریسا و هنگامه اخوان کنسرتهای زیادی اجرا کرد و در سال 1356 گروه عارف را نیز تشکیل داد.
وی در آزمون موسیقی باربد به همراه پشنگ کامکار مقام نخست در رشتۀ سنتور و همراه با داریوش طلایی، مقام ممتاز در ردیف نوازی را بدست آورد.
فعالیت حرفهای:
مشکاتیان همکاری با رادیو را زیر نظر هوشنگ ابتهاج از سال 1356 آغاز نمود، ولی بعد از واقعۀ 17 شهریور 1357 از رادیو استعفا کرد و موسسۀ چاووش را با همکاری هنرمندان گروه عارف و شیدا تشکیل داد.
او از سال 1358 تا 1367 شروع به همکاری با محمدرضا شجریان نمود که منجر به آثار ماندگاری چون بیداد، آستان جانان، مرکب خوانی نوا، دستان، سرّ عشق، جان عشاق وگنبد مینا بود.
وی در همۀ این آثار به عنوان آهنگساز و نوازندۀ سنتور (درسرعشق به عنوان نوزندۀ سه تار و در جان عشاق فقط آهنگساز) همکاری داشت.
وی با افسانه شجریان دختر محمدرضا شجریان ازدواج کرد ولی در دهۀ 1370 از او جدا شد و حاصل این ازدواج دو فرزند به نام آیین (پسر) و آوا (دختر) است.
پرویز مشکاتیان در فستیوال جهای موسیقی تحت عنوان (روح زمین) در کشور انگلستان شرکت کرد و مقام نخست را به دست آورد.
او با خوانندگانی چون علی رستمیان، شهرام ناظری، علی جهاندار، علیرضا افتخاری، حمیدرضا نوربخش و ایرج بسطامی همکاری کرد.
در سال 1386 با حضور پرویز مشکاتیان در کنسرت محمدرضا شجریان رابطۀ این دو استاد موسیقی که بیش از یک دهه تیره بود، مجددا برقرار شد. همچنین، در مراسم جشن خانه موسیقی در 23 مهر 1386 لوح تقدیر برای یک عمر فعالیت هنری توسط محمدرضا شجریان به عنوان رئیس شورای عالی خانه موسیقی به پرویز مشکاتیان اهدا گردید.
از کتابهای پرویز مشکاتیان می توان به اثرهای بیست قطعه برای سنتور، گل آئین، گل آوا، مجموعه تصانیف، بیداد و لاله بهار اشاره نمود.
در گذشت:
پرویز مشکاتیان بر اثر نارسایی قلبی در تاریخ 29 شهریور سال 1388 در منزلش درگذشت.
پیکر پرویز مشکاتیان در محوطۀ بیرونی باغ عطار و در جوار مقبره عطار نیشابوری به خاک سپرده شد.
دیدگاهتان را بنویسید